Kjøp trygt på internett

Varer på internett skal oppfylle de samme kravene til helse, miljø og sikkerhet som i butikk. Men varer som kommer fra land utenfor EU eller EØS oppfyller ikke nødvendigvis disse kravene. Her er noen råd til deg om hva du bør vite når du handler på nett for å kjøpe trygt på internett og unngå å bli svindlet.


Sjekk om nettbutikken er fra EU eller EØS

Netthandelen har økt kraftig, spesielt etter pandemien. Det er viktig å være oppmerksom på produktsikkerhet, spesielt når du handler fra utenlandske nettbutikker utenfor EU og EØS. Selv om butikker tilbyr sine produkter til norske forbrukere, tilfredsstiller de nødvendigvis ikke de europeiske kravene.

For nettbutikker og markedsplasser hvor den økonomiske aktøren er lokalisert utenfor det indre marked i EU/EØS, og varene heller ikke markedsføres for det indre marked, gjelder ikke de samme kravene til produktsikkerhet. Den som kjøper varene blir da selv "importør" og må forsikre seg om at produsenten har oppfylt de europeiske kravene og at varene er trygge å bruke.

Produkter fra store markedsplasser feiler oftere

Markedsplasser som Temu, Wish, Shein og Alibaba tilbyr en plattform der ulike selgere kan selge egne varer, og de som drifter plattformene har mindre kontroll over produktene. Dette kan gjøre det vanskelig å følge opp feil eller farlige produkter, både for kjøperen og for tilsynsmyndighetene.

Gjennomførte europeiske tilsyn viser at det er høyere risiko for at produkter fra slike plattformer ikke oppfyller helse-, miljø- og sikkerhetskravene som gjelder i EU/EØS.

Hva kan jeg gjøre som forbruker?

Velg nettbutikker som er fra Norge, EU og EØS. For nettbutikker med .no-domener kan man finne ut om butikken er norsk på norid.no. Man kan også finne informasjon om selskapet i brønnøysundregisteret (brreg.no).

Kontaktinformasjonen på nettsidene kan også gi en indikasjon på vem som eier en nettside og om eieren av nettsiden kommer fra EU og EØS.
Nettsidens kundeanmeldelser kan også gi en indikasjon på om de tilbyr kvalitetsprodukter og god kundeservice, samt for å unngå potensiell svindel. Meld fra om farlige produkter til relevante myndigheter.

Det er også mulig å undersøke om en vare er registrert som farlig i Europa.

På DSB sine hjemmesider kan man lese om hvilket ansvar og hvilke oppgaver en importør skal ivareta ved import av produkter til det europeiske markedet.