Lysdioder (LED) er et robust og populært alternativ til tradisjonelle lyskilder som glødepærer, halogenpærer og sparepærer. Her er noen viktige forskjellene mellom de to lyskildene som du bør være oppmerksom på.
LED-pærer er veldig effektive sammenlignet med glødepærer.En glødepære avgir nesten like mye varme som den gir lys. 95% av energien som tilføres en glødepære blir til varme, mens bare 5% blir til synlig lys.
Til sammenligning kan en LED-pære gjøre om rundt 80% av energien til lys. Resultatet er en lyskilde som kan bruke 10 til 15 ganger mindre strøm på å produsere samme mengde lys. En typisk LED-pære på 7W kan derfor tilsvare en tradisjonell glødepære på 60W i lysstyrke.
Hvor lenge en lysdiode varer kommer an på kvalitet og type, men typisk levetid er omtrent 15 000 til 30 000 timer.
Skal du erstatte tradisjonelle lyspærer med LED er det viktig at du velger en LED-pære med tilsvarende sokkel. Sørg også for at den nye pæra har samme spenning som den gamle.
Skal du bytte ut halogen med LED i downlights, vær oppmerksom på at downlights med LED-pærer normalt vil ha behov for en spesiell LED-dimmer. For å installere dette eller bytte ut gammel dimmer, må du ta kontakt med elektriker.
Siden LED-pærer er så effektive slipper de også ut veldig lite varme, noe som gjør dem mindre brannfarlige. Har du downlights med LED-pærer og erstatter disse med tradisjonelle lyspærer (halogen) kan du risikere at varmebeskyttelsen i installasjonen ikke tar høyde for varmen som utvikles ved bruk av en vanlig pære. Bytt derfor aldri ut LED med tradisjonelle pærer i installasjoner som er laget for LED. Ta eventuelt kontakt med elektriker dersom du ønsker å bytte ut slike lyskilder.
Hjemme har vi vært vant til glødepærer som lyser varmt og gulaktig. Typisk for LED er at de lyser skarpere hvitt. Dette passer til å lyse opp butikker og andre steder der det er behov for å lyse godt opp, men er ikke like trivelig hjemme. Ettersom LED teknologien har blitt bedre kan man velge mellom ulike fargetemperaturer, slik at man til hjemmebruk kan velge LED som gir et mer behagelig lys.
For å få et varmt lys bør du velge LED med fargetemperatur i området 2700 til 3000 grader kelvin. En annen parameter er fargegjengivelsen – Ra-indeks. Denne er et mål på hvor godt lyskilden kan gjengi naturlige farger.
Lyset fra solen og fra halogenpærer har en Ra-indeks på 100. De beste hvite LED-lyskildene har en Ra-indeks på over 90. Det betyr at evnen til å gjengi synlig lys er god.
Lyset fra en LED-lyskilde kan i noen helt spesielle tilfeller være skadelig for øyet. Dette skarpe lyset blir normalt filtrert bort under produksjon, men ved produkt- eller produksjonsfeil kan det skje at LED-lyset blir for sterkt. Derfor er det en god forholdsregel å aldri se direkte inn i en LED-lyskilde.
Det er greit å være oppmerksom på at LED-lyskilder kan sende ut elektromagnetisk støy som kan påvirke DAB radio, elektronisk portåpner, AMS måler og andre elektriske produkter. Hvis du opplever slik støy kan du forsøke å bytte ut LED-pæren, eventuelt ha større avstand mellom lyskilde og elektrisk apparat der det er mulig.
Lysdioder (LED) er elektroniske halvledere som sender ut lys når det går strøm i gjennom. Lysdioder benyttes etter hvert til forskjellige belysningsformål. Lysdioder brukes blant annet i elektriske kretser som statuslys og til å lage lyspærer. Da setter man sammen mange lysdioder i en pære med en sokkel slik at man har en LED-pære.