Et kokeapparat brukes til å tilberede mat utendørs.
Foto: Ivar Kvaal / DSB

Slik lager du mat i en krise

En moderne komfyr og vann i springen tar vi som en selvfølge i hverdagen, men plutselig kan tilgangen på både strøm og vann forsvinne. Med litt planlegging kan du lage gode og mettende måltider også i en krise.


Det er ikke alltid så lett å lage et måltid av det man tilfeldigvis har i skapet. I rådene om egenberedskap anbefales du å lagre mange ulike varer som knekkebrød, hermetikk, bønner og ris – men hva kan du egentlig lage med det?

Les også: Mat du bør ha i hus i tilfelle krise

Spis ferskvarer først

  • Hvis strømmen går, blir maten i kjøleskapet raskt dårlig. Derfor bør du spise dette først.
  • Unngå å åpne døren til kjøleskap og fryseboks mer enn nødvendig for å bevare lav temperatur så lenge som mulig.
  • Ved strømbrudd er det lurt å bruke den maten som har kort holdbarhet først, og spise tørrvarer og hermetikk senere.

Måltider uten varme og vann

Hvis du plutselig ikke har tilgang til varme og vann, er det smart å ha en plan for hva du kan spise. Her kommer et par forslag:

Knekkebrød med pålegg  

Dette er enkelt å lagre og lett å tilberede. Knekkebrød med makrell i tomat, leverpostei, syltetøy eller annet langtidsholdbart pålegg er et godt valg som holder deg mett. Det krever verken varme eller vann, og kan spises rett fra lageret.

Linse- og bønnesalat  

En næringsrik salat som kan varieres etter smak og det du har tilgjengelig av ferske og lagrede ingredienser. Bland hermetiserte kokte linser, bønner eller kikerter med bogskinke eller tunfisk, soltørkede tomater, rødløk og tørkede urter. Cashewnøtter og kapers gir ekstra smak. Hvis du har olivenolje, honning, sennep og sitron på flaske, kan du lage en enkel dressing.

Måltider med varme og vann

Hvis du har lagret vann og har tilgang til en grill eller kokeapparat, så har du litt flere muligheter. Sørg for at du har nok brensel (gass/kull/sprit), og at du har matalternativer som lar seg tilberede på utstyret du har. Her er noen forslag:

Havregrøt med tilbehør  

Havregrøt har få ingredienser, kan tilberedes uten å bruke særlig mye brensel, og lar deg enkelt variere med ulike smaker. En porsjon kan for eksempel serveres med eplesyltetøy og kanel eller nøtter og rosiner.

Lapskaus med flatbrød og tyttebærsyltetøy

Lapskaus på boks er en perfekt løsning når du trenger et varmt måltid raskt. Varm opp lapskausen i en kjele på kokeapparatet, og server med flatbrød og tyttebærsyltetøy for en tradisjonell og mettende middag.

Tacogryte

Hvis du savner fredagstacoen, kan du lage en enkel tacogryte med langtidsholdbare varer. Med ingredienser som kikerter, tacokrydder, løk, tomatpuré, mais, hermetiske tomater, ris og vann kan du tilberede en smaksrik gryte.

Uansett hva du planlegger for å tilberede, er det lurt å teste jevnlig at utstyret virker som det skal og at du har nok brensel. Jo bedre forberedt du er, desto lettere blir det å håndtere en krise.

Vi tror dette er interessant for deg