To personer går tur.
Foto: Johner

Slik kan du forberede deg psykisk på kriser

Hvis du tenker gjennom på forhånd hva du kommer til å føle og hva du vil gjøre i en krisesituasjon, kan du unngå å bli overveldet og du vil ta bedre avgjørelser.


Tenk på en alvorlig situasjon du har vært i tidligere. For eksempel sykdom eller dødsfall i familien, en ulykke eller en alvorlig hendelse i samfunnet. Hvordan reagerte du da? Du kommer sannsynligvis til å reagere på samme måte neste gang.

Tenk gjennom hva du tror du vil føle, hvordan du vil tenke og hva du vil gjøre i ulike situasjoner.

Snakk med noen om hvordan dere vil reagere og hva dere vil gjøre i en krise. Du kan snakke med noen du bor sammen med, venner, familie, naboer eller kollegaer.

Les også: Felles egenberedskap

Følg de praktiske rådene for god egenberedskap. Hvis du er praktisk forberedt på en krise, er du også bedre mentalt forberedt.

Mangel på informasjon, eller feil informasjon kan gjøre deg utrygg i en krisesituasjon. Derfor bør du tenke over hvor du vil lete etter informasjon i en krise. Bruk nettsidene til kommunen du bor i, nettsidene til nasjonale myndigheter, radiokanaler, TV-kanaler og aviser. Radiokanalen NRK P1 er den kanalen myndighetene bruker først for å gi informasjon når det haster.

Les mer: Informasjon og kommunikasjon i kriser

Ta vare på den psykiske helsen din til hverdags – du finner råd om dette på Helsenorge.

Rådene om psykiske forberedelser på kriser og alvorlige hendelser er gitt av Helsedirektoratet. 

Vi tror dette er interessant for deg