Foto: DSB

Mat du bør ha i hus i tilfelle krise

I en krise er det ikke sikkert du får handlet mat i butikken som vanlig. Derfor bør du ha nok mat for en uke til alle i hjemmet.


Råd om mat

  • Pass på at du har litt ekstra av den maten du spiser til vanlig. Handler du før du er tom, vil du alltid ha et ekstra lager.    
  • Ha ekstra matvarer med lang holdbarhet, som kan lagres i romtemperatur. Gode eksempler er knekkebrød, havregryn, hermetiske linser og bønner, påleggshermetikk, energibarer, tørket frukt, sjokolade, honning, kjeks og nøtter.  
  • Eksempler på langtidsholdbar mat som krever varmebehandling, er pasta, ris, posesuppe, mel, middagshermetikk og frysetørret mat.     
  • Hvis det er matvarer noen i hjemmet ikke tåler eller er avhengig av, må du planlegge for dette.  
  • Har du tenkt å tilberede mat på stormkjøkken, gassbluss eller gassgrill, bør du jevnlig sjekke at utstyret virker og er i god stand.  

Tenk gjennom hvordan du skal tilberede maten dersom strømmen eller vannet er borte.   

Les også: Slik lager du mat i en krise

Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Tips ved strømbrudd 

Ved strømbrudd er det lurt å bruke den maten som har kort holdbarhet først, som kjøle- og frysevarer.  

Husk at maten i fryseren din kan bli ødelagt hvis strømmen er lenge borte. Her finner du tips til hvordan du kan holde fryseren kald lengst mulig. 

Vi tror dette er interessant for deg